Läs min bok

PRATA med barn i sorg

"Författaren beskriver det ofattbara med en sådan självklarhet att jag förundras över hur det är möjligt att avsked, död och sorg inte alltid går till på detta vis."

- Jan Pålsson | Socionom och legitimerad psykoterapeut

Foto: Mediahuset Finemanget ab.
Foto: Mediahuset Finemanget ab.

Min bok PRATA med barn i sorg släpptes den 6:e april 2018 via bokförlag Fantasi & FAKTA. En viktig bok kring ett tungt ämne; död och sorg, där jag förmedlar allt det svåra på ett lättläst sätt så att alla ska kunna ta till sig boken. 

Döden är tabu i vårt samhälle, något de flesta helst undviker att tala om. Detta vill jag ändra på och det är just därför jag har valt att skriva den här boken. Ännu svårare blir det för omgivningen när barn drabbas av död och sorg. Men vi hjälper inte barnen med vår tystnad. Boken lär dig därför hur och varför du ska våga prata och inkludera barnen.

"I boken förmedlar författaren på ett rakt och tydligt sätt hur vi bör prata med barn om död och sorg. [...] Boken är mycket bra med tydliga exempel och konkreta råd."

- Therese Nordholm | Lektör (BTJ-häftet 13)

Boken beskriver situationer från verkliga händelser med familjer i kris som jag har mött under mina yrkesår inom palliativ vård. Dessutom innehåller boken ett metodavsnitt med konkreta tips om hur man kan förhålla sig till barn och tonåringar under samtal med dem. I slutet av boken har jag intervjuat barn och tonåringar som har egen erfarenhet av att ha mist en förälder, för att få deras röster hörda och låta deras åsikter få komma till tals. Boken finns att köpa på de flesta internetbutiker, bland annat hos Bokus, Adlibris och Akademibokhandeln.

"'Prata med barn i sorg' är en liten bok med ett stort budskap. Eva Gerger lyfter vikten av att barn får möjlighet att sätta ord på sina funderingar och känslor när livet är tufft, och att vi vuxna måste ha mod att vara närvarande i mötet med dem. Barns största behov är inte att få svar, utan för barn är det viktigaste att bli lyssnade på , bli bekräftade, och att känna att de är delaktiga i det som sker. Som psykolog med lång erfarenhet av arbete med barn som mist förälder eller syskon blir jag glad över att denna bok nu finns. I vården uppmärksammar vi barn som närstående allt mer, men ökad kunskap om barnens behov är nödvändig. På ett rakt, tydligt och okonstlat sätt beskriver Eva G det som är viktigt för dessa barn och deras föräldrar. Genom sina exempel visar hon hur man kan närma sig det svåra. Boken är, trots sitt allvar, lätt att läsa och man har svårt att lägga den ifrån sig. Jag rekommenderar denna bok både till fackfolk och till alla som har barn i sin närhet." 

- Ruth Winding | Psykolog

"Jag sträckläste och tycker helt utan omsvep att det är den bästa bok om döden jag läst. Först väjde jag lite inför boken för att ämnet ju är tungt (liksom många andra har jag mist nära och kära genom åren) ... men så öppnade jag pärmarna och var fast. Svepläste. Så många kloka och fantastiska råd, samtidigt som det verkar så enkelt när du med din rika erfarenhet och kunskap förklarar. Jag hoppas det ska gå så bra som tänkas kan med marknadsföringen, för den här boken borde finnas på varenda skola och i varje hem. Tänker ju att precis alla kommer i kontakt med döden förr eller senare, och behöver bemöta andra som befinner sig i sorg."

- Jorun Modén | Författare