Eva Gerger

Legitimerad hälso- och sjukvårdskurator, socionom, samtalsterapeut och författare med över 30 års erfarenhet av samtal med barn, tonåringar och vuxna.

Kurator | Över 30 års erfarenhet

När jag påbörjade min socionomutbildning år 1984 i Örebro var siktet redan inställt på att jag skulle arbeta som sjukvårdskurator. Efter examen 1987 började jag på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm fram till 1991. Efter det har jag flyttat några gånger, vilket har inneburit arbete i olika delar av Sverige och därav på olika arbetsplatser. Utöver mitt arbete som sjukvårdskurator har jag därför arbetat som skolkurator, kurator på ungdomsmottagning samt som socialsekreterare inom socialtjänsten.

Under 20 år, mellan 1995 och 2015, arbetade jag som kurator inom den palliativa vården i ett hemsjukvårdsteam i Nacka, Stockholm. Där var min huvudsakliga uppgift att stötta såväl patienter som deras anhöriga, både före och efter dödsfall.

Egenföretagare | sEmiG ab

Efter att ha vidareutbildat mig i Psykoterapi så startade jag ett eget företag. Jag döpte företaget till sEmiG. För att det är något som jag alltid sagt. Alla behöver bli sedda. Det är ett grundläggande mänskligt behov.

Jag startade företaget på deltid 2010 för att sedan ha det på heltid från 2015 då jag sa upp min tjänst som kurator på ASIH. Detta på grund av all omorganisering som urholkade den palliativa vården samt den viktiga vården för anhöriga, som jag varit med om att bygga upp och som landstinget dessutom gett oss ett kvalitetspris för. Istället köpte jag Troy, en Portugisisk Vattenhund som blev min arbetskamrat på samtalsmottagningen. Förutom min samtalsmottagning bedrev jag utbildning, föreläste och handledde personal inom palliativ vård.

De senaste åren hyrde jag en underbar liten lokal på Prästgatan i Gamla Stan alldeles vid slottet. Men under 2022 växte mitt beslut fram att avsluta min verksamhet och inte ta fler uppdrag eller samtal. Så i oktober 2022 stängde jag för sista gången dörren till min fina lilla lokal i Gamla Stan. Så nu får Troy och jag göra annat ihop.

Författare | PRATA med barn i sorg

Under mina år som kurator på ASIH utvecklade jag en metod för att fånga upp och hjälpa barnen i de familjer där en förälder (eller syskon) var obotligt sjuk. Barn som man vet kommer att möta död och sorg skall inte bara erbjudas, utan motiveras till egna samtal. Det är viktigt att göra barnens röster, tankar, funderingar och känslor hörda. Det är viktigt att INTE skydda dem från död och sorg, när man vet att det är vad de kommer att möta. Barnen är närmast anhörig då en förälder blir sjuk och dör. Ta inte ifrån dem deras rätt att bli delaktiga i något som kommer att förändra deras liv för alltid. 

Min bok har jag skrivit just för att få vuxna att förstå att det är genom att berätta sanningen som vi skyddar och hjälper barnen. Jag vill att boken skall spegla verkligheten. Därför har den många autentiska fallbeskrivningar (utan att avslöja identiteten). Boken är sann och äkta tagen direkt från verkligheten. Jag delar med mig av tips på hur man kan agera i möte med föräldrarna och i samtal med barn och tonåringar. 

Boken tog många år att få till från tanke till färdig bok. Det var viktigt att försöka förmedla all min kunskap från mitt arbete med familjer och barn i kris.

För barnens skull, PRATA med barnen!

Media

Deltog i Filmer | 2020

Randiga Huset

En ideell organisation, vars syfte är att ge stöd till barn och familjer som har eller kommer att förlora en viktig person i dödsfall. 

På deras hemsida under "Utbildningar > Filmer" kan man ta del av barn som berättar om sina egna erfarenheter av sorg. 

Jag medverkar i filmerna med "Clara" och "Karolina".

Foto: https://www.randigahuset.se/filmer.
Foto: https://www.randigahuset.se/filmer.

Intervjuad i Reportage | 2020

SVT Barn: Lilla Aktuellt

Med tanke på Alla helgons dag under november månad 2020 anordnade Lilla Aktuellt ett reportage om en flicka som besökte sin farmors grav tillsammans med sin pappa. Under reportaget berättade de om sin sorg. 

Jag medverkade under en intervju tillhörande reportaget samt deltog i en live-chatt där tittarna fick ställa frågor om sorg under tiden då programmet sändes.

"Det finns ingen sorg utan kärlek. Sorgen är, som man säger, kärlekens pris." - Eva Gerger | Lilla Aktuellt Reportage

Foto: Skärmdump från Reportaget.
Foto: Skärmdump från Reportaget.

Medverkade i Reportage | 2019

SVT Barn: Lilla Aktuellt

Med tanke på Alla helgons dag under november månad 2019 anordnade Lilla Aktuellt ett reportage om hur det är att förlora en förälder. Under reportaget fick man följa en flicka som mist sin pappa i en cancersjukdom. Jag och flickan, som deltog i reportaget, satt sedan i en live-chatt där vi svarade på tittarnas frågor gällande död och sorg.

Foto: https://www.svt.se/barnkanalen/barnplay/lilla-aktuellt/.
Foto: https://www.svt.se/barnkanalen/barnplay/lilla-aktuellt/.

Artikel i Socionomen | 2019

Kuratorsdagarna

Jag var en av föreläsarna då Svensk Kuratorsförening firade 75-års jubileum i Stockholm den 7:e maj 2019. Det skrevs sedan en artikel om denna dag i tidningen "Socionomen".

"Tvärtom, utbrast Eva Gerger. Bättre nu än aldrig. Vi kan inte väcka den björn som aldrig sover. Du kan inte göra dem mer ledsna." - Eva Gerger | Socionomen #4 2019

Foto: https://socionomen.se.
Foto: https://socionomen.se.

Deltog i Expertpanelen | 2018

Expressens bilaga "Seniorer"

Tidningen "SENIORER", som är en bilaga till Expressen, har en så kallad Expertpanel där de inför varje nytt nummer har intervjuat en person om ett specifikt ämne. 

I numret som kom ut den 18:e december 2018 intervjuades jag om sorg i denna Expertpanel.

Foto: https://www.expressen.se.
Foto: https://www.expressen.se.

- Köp boken via din bokhandel -

Bokus | Akademibokhandeln | Adlibris