PRATA med barn i sorg

Döden är tabu i vårt samhälle, något de flesta helst undviker att tala om. Detta vill författaren Eva Gerger ändra på och det är just därför hon valde att skriva boken "PRATA med barn i sorg". Den lär dig både hur och varför du ska prata med barn om det svåra istället för att skydda dem från verkligheten.

Foto: Mediahuset Finemanget ab.
Foto: Mediahuset Finemanget ab.

Boken som gör barnen delaktiga!

Boken beskriver situationer från verkliga händelser med familjer i kris som författaren har mött under sina yrkesår inom palliativ vård. Dessutom innehåller boken ett metodavsnitt med konkreta tips om hur man kan förhålla sig till barn och tonåringar under samtal med dem. I slutet av boken återges en intervju där författaren har pratat med barn och tonåringar som har egen erfarenhet av att ha mist en förälder, för att få deras röster hörda och låta deras åsikter få komma till tals. Boken släpptes den 6:e april 2018 via bokförlaget Fantasi & FAKTA.


- Köp boken via din bokhandel -

Bokus | Akademibokhandeln | Adlibris


Recensioner

Beskriver det ofattbara

Författaren beskriver det ofattbara med en sådan självklarhet att jag förundras över hur det är möjligt att avsked, död och sorg inte alltid går till på detta vis. (Delar ur bokens Förord)

- Jan Pålsson | Socionom och leg. psykoterapeut

Media & Event

Gäst i Podcast | 2020

Omgiven av kloka personer

En Podcast av Henrik Mattsson och Camilla Sydner Svensson, där de samtalar med intressanta, inspirerande och kloka personer. Jag fick äran att medverka som gäst där jag pratar om det som anses vara tabu att prata om - död och sorg.

18. Eva Gerger - "Sorg är en del av livet"

Under avsnittet för vi ett samtal om att våga bemöta och prata om död och sorg. Framförallt berättar jag om hur man kan hjälpa barn i sorg och kris, utifrån min bok.

Foto: Mediahuset Finemanget ab.
Foto: Mediahuset Finemanget ab.

Gästade Kuratorsdagar | 2019

Svensk Kuratorsförening

Föreningen fyllde 75 år under 2019. Detta uppmärksammades under de två Kuratorsdagar på Liljeholmen i Stockholm den 6:e och 7:e maj, där kuratorer från hela Sverige deltog.

Jag fick förfrågan om att komma och föreläsa utifrån min bok "PRATA med barn i sorg", om hur viktigt det är att låta barn och tonåringar vara delaktiga när någon närstående är obotligt sjuk och dör.

Programmet från dagarna finner du här

Foto: Adobe Stock.
Foto: Adobe Stock.

Boksignering | 2018

Maxi ICA Stormarknad Nacka

Tillsammans med dem anordnade vi en dag för mig att möta deras kunder på bokavdelningen i samband med att min bok släpptes under 2018. Varför jag valde att ha signering i Nacka beror på att det är min hemkommun sedan 1997.

Där fick alla kunder möjligheten att köpa ett signerat exemplar och prata med mig. Dagen bjöd på många fina samtal med människor, både vuxna och barn, som bar på egna erfarenheter av sorg. Alla var eniga om att vi människor pratar alldeles för lite med varandra om död och sorg.

Stort TACK till ICA:s personal för all hjälp inför signeringen!

Foto: Ica Maxi Stormarknad, Nacka.
Foto: Ica Maxi Stormarknad, Nacka.

Öppen Föreläsning | 2018

Åsö vuxengymnasium

Under oktober månad 2018 höll jag i en öppen föreläsning i deras AULA på Södermalm i Stockholm. Föreläsningen utgick ifrån mina kunskaper som jag erhållit under mina 20 år som kurator i ett hemsjukvårdsteam där jag stöttat barn som mist en förälder som avlidit.

Föreläsningens budskap handlade om att man inte ska skydda barnen från deras egna livshistoria.

Jag pekade på konkreta exempel och förklarade känslor med egna metaforer för att man ska förstå hur och varför man bör prata med barn som drabbats av kris och sorg.

Foto: Åsö vuxengymnasium, Södermalm.
Foto: Åsö vuxengymnasium, Södermalm.

Deltog i intervju | 2018

Värmlands Folkblad

Tidningen gjorde mig så glad då de meddelade att de ville göra en intervju med mig och publicera det i deras tidning, värmländska som jag är. Där, i deras mittuppslag, kan man läsa om min bok "PRATA med barn i sorg" och mitt budskap om att man inte bör skydda barnen mot sanningen - våga prata om att någon skall dö.

Foto: https://www.vf.se.
Foto: https://www.vf.se.

Boksläpp | 2018

Hartwickska Huset

ÄNTLIGEN!!! Under april månad 2018 kunde jag bjuda in till något jag drömt om i många år; mitt boksläpp! 

Då det var en av de första riktigt varma vårdagarna på året minns jag min rädsla över att många skulle välja att stanna ute i solen istället för att bege sig in i ett källarvalv. Till min stora glädje fylldes lokalen med många underbara människor.

Tacksam för alla som kom och gav mig ett minne för livet och en oförglömlig dag. TACK!

Foto: Hartwickska Huset, Södermalm.
Foto: Hartwickska Huset, Södermalm.

- Köp boken via din bokhandel -

Bokus | Akademibokhandeln | Adlibris